Laatste USA verslag:LA. SF en meer! - Reisverslag uit San Francisco, Verenigde Staten van Jordy Groffen - WaarBenJij.nu Laatste USA verslag:LA. SF en meer! - Reisverslag uit San Francisco, Verenigde Staten van Jordy Groffen - WaarBenJij.nu

Laatste USA verslag:LA. SF en meer!

Door: Jordy

Blijf op de hoogte en volg Jordy

07 Januari 2012 | Verenigde Staten, San Francisco

LA
We hadden een hotel iets ten zuiden van LA in Costa Mesa, want we gingen de volgende ochtend Whale watching doen. We hadden er zin in, begon om 10 uur dus er op tijd heen, hadden een kortingscoupon op internet gezien, maar die konden we niet uit printen. Gelukkig vroeg onze reisleidster om de korting en hadden we toch weer 6 dollar korting. Op de boot was het erg mooi, was mooi weer, vlakke zee, veel pelikanen en zeeleeuwen. Er was alleen 1 probleempje, na 3 uur varen waren we terug aan wal maar hadden geen walvis gezien, niet eens een dolfijntje. We kregen gelukkig wel een kaartje en mochten nog een keer (niet betalen natuurlijk), dus maar naar Long Beach gegaan een fiets gehuurd en daar 2 uurtjes rond gefietst. Hadden een tandum dus dat was makkelijk, ik zat voorop en stuurde, Lee zat achter en had het boek over Californie en las alles voor over de gebouwen waar we langs fietste en maakte ook foto’s. We hadden de tour dan ook in no time gedaan, en gingen langs het strand fietsen. In de avond gingen we bij couchsurfers slapen in Koreatown (waar vooral Mexicanen wonen, maar Koreanen de winkels hebben), deze keer geen freaks maar hele aardige mensen, en een leuke kat. Was een stel, ene had kunst gestudeerd en het meisje werkte bij Nickelodeon (spons Bob) dus hadden genoeg om over te praten. In de avond met zijn vieren een drankje gedaan en toen slapen want volgende ochtend om 7 uur moesten we weg voor de tweede ronde whale watching. Nu hadden we meer geluk, zagen een grote vinvis, was erg mooi en hij kwam best dichtbij (niet zo dichtbij als in Australië, maar hij was wel groter dan de bultrug die we in Australië gezien hadden). Hij deed geen kunstjes maar vonden het zo ook leuk, gingen nog achter een paar dolfijnen aan, maar die waren te snel. In de middag gingen we naar Hollywood, hier kwam Lauren (meisje van de couchsurfers) ook heen en heeft ons rondgeleid. Naar de sterren geweest (die op de grond), foto’s gemaakt van mijn helden, George Clooney (ga ik maar promoten want ga snel mijn broer en dus ook George achterna met mijn haar kleur), Twilight (nope) en natuurlijk de ultieme held Steven Seagal (waar zelf opa Bram zegt van wat zijn die films slecht). Verder lopen hier nog meer Batman’s, Transformers en Mickey’s dan in Las Vegas, verder was er niet echt veel te doen. Dus maar een biertje gedaan en toen terug naar de couchsurfers. Eenmaal daar gingen we met haar naar een Koreaanse supermarkt waar je verschillende dingen kon proeven, en als je Leetje ergens blij mee maakt is het eten proeven. Lauren wilde even snel boodschappen doen, maar dat kon ze wel op der buik schrijven, Lee had het veelte druk met gekke dingen proeven en kijken. Nadat we eindelijk Lee uit de Koreaanse supermarkt hadden gekregen gingen naar huis en koken, want er kwamen vrienden van hun over voor eten en cocktails. We hadden dus Jordy’s bekende gehaktballetjes en Lee der famous Tzazike saus gemaakt en het viel erg in de smaak. Na lekker te hebben gegeten en paar cocktails later ging iedereen naar bed. Volgende ochtend naar Vanice beach gegaan, is een populaire toeristen plek , is maar goed ook want als er geen toeristen zijn wil je er niet komen. Het was meer een getto dan een toeristen plek, dus het had ook wel wat. Het was mistig voor de eerste keer en op het strand liggen was er niet bij dus gingen we over de boulevard lopen. Veel kunstenaars (geen goede), veel dakloze en bedelaars, maar ook een hele hoop donkere Hiphop mensen die willen doorbreken in de muziek (zo zien ze er ook uit) en dus gratis cd’tjes weg geven (als je zo’n cd aanpakt moet je wel betalen, want jah een gratis cd maken kost ook geld). Nog het meest merkwaardige is dat wiet illegaal is in Californie (dit is niet merkwaardig), maar dat je het mag gebruiken als het voor geschreven is door een dokter wel legaal is (ook nog niet zo merkwaardig, bouw het op). Op de boulevard waren er allemaal tentjes met jonge mensen ervoor die rond riepen kom en haal je wiet pas! Er is een dokter binnen en die vind vast wel wat waarvoor je in aanmerking komt voor een wietpas (dat was het merkwaardige). Nogal vreemd, verder was er het bekende muscle beach, dit is een gratis outdoor gym met allemaal gewichthef apparaten. Het is vooral bekend doordat Arnold Swarchnecker hier altijd zat voordat hij bekend werd. Er zaten nog steeds een hoop Arnold’s alleen waren ze wat donkerder (waarschijnlijk door de zon is buiten :P). Hebben daar geluncht en toen naar Walmart, daar ons eten gehaald en dat in het hotel opgewarmd (magnetron, altijd lekker) en vroeg naar bed volgende dag oud en nieuw! In de ochtend naar Downtown geweest en onderweg zagen we een Walmart (onze favorieten winkel, maar dat hadden jullie vast al door) en zijn er heen gegaan, eenmaal binnen zag het “zwart van de mensen” (quote Opa Ton). We zaten in Ingelwood, en dat staat bekend als een nog al donkere wijk (waren de enige 2 blanken). In de rij duurde het te lang en gingen er een aantal oudere donkere vrouwen protesteren, hoe alleen zij dat kunnen (erg grappig om te zien). Daarna naar Downtown geweest naar Walt Disney gebouw en wat rond gelopen, was het gezelligste plekje waar we geweest waren in LA, het meeste is snelweg. Bij het Hotel Cecil ingecheckt, was een mooi hotel en in downtown dus top. In de avond gingen we naar een Decentralized Dance Party, dit is een feest op straat waar je naar meerdere punten loopt. Het leuke hiervan was dat ze allemaal Boomboxen hadden en 1 centrale transmitter. Dus uit elke boombox (waren er honderden) kwam het zelfde geluid, dit gaf een super effect. Er was zo’n 500 man en was erg gezellig. Tot half 12, toen liepen (dansen) we met ze allen naar volgende punt totdat we het hoekje omliepen en er zo’n 15 politie wagens stonden (dus zo’n 30 politieman) om het feest te beëindigen. Ze stonden dan ook klaar met knuppels, honden en paarden en gingen er vol op los……nee had een goed verhaal geweest, maar ze waren heel rustig en aardig, heb nog met een paar gesproken maar het feest mocht niet, was op overheidsterrein. Was erg jammer, dus zijn we snel naar het dichtstbijzijnde cafeetje geweest met nog een paar andere couchsurfers en daar getoost om 12 uur (en met Leo al een keer om Nederlandse tijd maar toen zaten we in de auto), uurtje of twee naar huis gegaan na een geslaagde avond.

De tocht naar San Francisco
Volgende ochtend op weg naar Santa Barbara en naar de Nieuwjaarsduik, onderweg heb ik geoefend met mijn nieuwe mini gitaar (deze heb ik gekregen van Lee), echter moet er nog meer geoefend worden want mijn muzikale talenten zijn nog niet naar voren gekomen! Santa Barbara was een verassend leuk en gezellig dorpje en er waren zelf kerst lichtjes (eerste die we zagen). Naar een hotel gezocht, was erg duur want was een vakantie dag voor alle Amerikanen. Leuk hotel dichtbij het strand gevonden en toen de Nieuwjaarsdijk inclusief de Unox muts gedaan! Was toch nog wel fris maar we zijn er nog best een tijdje (5 minuten) in geweest. Daarna warm gedoucht en het stadje in om te eten waar we een heerlijke pasta hadden en toen een biertje in de hotel kamer. Volgende ochtend moesten we 4 uur rijden, maar het heeft wat langer geduurd. We namen de kust route en die was echt prachtig. We stopten steeds en dan ging Lee eruit om te kijken of er wat leuks zat zo niet gingen we gelijk verder. Eerste stop barste het van de leuke brutale (en nee ze scholden ons niet uit)grond eekhoorntjes. Lee deed net alsof ze eten in der hand had (eekhoorntje pesten, onze Welzijns onderzoeker) en de eekhoorns kwamen er gelijk op af maar iets te snel en te dichtbij dus kwam er een leuk gilletje en sprongetje van Lee. Volgende stop stond Lee gek te gebaren en moest ik zo snel mogelijk komen en de auto maar op de weg laten staan, heb hem dus eerst geparkeerd en was toen te laat. Want Lee zag een otter op ze rug met een steentje een schelp open breken (keep dreaming), maar later zagen we wel een otter dus misschien was het wel waar. Na de zeehonden en zeeleeuwen in San Diego zagen we op de volgende stop iets nog veel beters! Zeeolifanten, er stond een bord dat er over 5 km een zeeolifanten uitkijk was maar we waren er eentje eerder afgegaan. En dit was een veel betere plek, er waren bijna geen toeristen en we konden heel dichtbij een zeeolifant komen (alle eer naar Lee want die ging weer tegen de navigatie in). Ze zijn echt gigantisch, weet nu ook waar de naam vandaan komt (de mannetje hebben ook een klein olifanten slurfje als neus, dat helpt ook met de naam verklaren). Hebben ook super mooie foto’s genomen, ging de ene ongeveer 2.5-3m van een half slapende zeeolifant af zitten ging de andere foto’s maken, echt top! Ging ik zo zachtjes mogelijk naar hem toe en toen ik dacht van dit is dicht genoeg en Lee gebaarde dat ze mooie foto’s had ging ik rustig en luid terug lopen toen de half slapende zee olifant opeens heel wakker zijn gigantische kop omhoog deed, toen was het mijn beurt om een gilletje en een sprongetje te doen. Na wat strandjes en tientallen zeeolifanten te hebben gezien gingen we verder, wilde eerst niet bij de toeristische plek gaan kijken maar waren blij dat we het gedaan hadden. Heel veel zee olifanten hadden kleintjes niet ouder dan 3 weken en was erg leuk om te zien. Ook de mannetje waren af en toe achter elkaar aan het “rennen” en aan het vechten (ging allebei twee keer met hun lichaam naar voren en pauze en dan weer twee stapjes en pauze, maar waren nog best snel op het land, voor korte stukjes). Daarna verder gereden naar Monterey, de hele weg was een kronkel weggetje door de bergen langs de kust erg mooi en hebben ook mooie zonsondergang foto’s genomen. In het hotel in Monterey een drankje gedaan en geslapen. Volgende dag naar de haven geweest en wat zagen we daar? Een otter maar nu van veel dichterbij en konden goed zien hoe hij op zijn rug aan het eten was, ook waren er natuurlijk zeehonden.

San Francisco
Na Monterey zijn we naar Berkeley gegaan, een studentenstad net buiten San Francisco. Daar rond gelopen en Lee wat souvenirtjes gekocht. Toen op naar San Francisco naar Jane en Dennis de vrienden van Bart B., uit eten geweest met Dennis en daarna naar het huis gegaan. We moesten de auto de volgende dag terug brengen dus vroeg naar het vliegveld eerst een stop gemaakt bij een mooi uitkijk punt voor de bekende Golden Gate brug. Elke keer als we over de golden gate brug reden zat ik te wachten op apen die over de brug heen lopen of Spiderman die boven je slingert, maar geen van beide gezien. De auto terug gebracht en met openbaar vervoer naar centrum van San Francisco gegaan (openbaar vervoer is goed prijzig). Daar eerst naar Chinatown geweest daar rondgelopen en Lee wilde graag Dum Sim eten (wat dat ook mag zijn). We stonden bij een restaurant te kijken toen er een oud chinees mannetje tegen ons begon te praten en hij wist wel een echt chinees restaurantje (je kunt het wel invullen). We liepen erheen hij vertelde van alles, ik was wat stiller want dit is gewoonlijk in de Filippijnen, ze willen wat van je hebben. Ik dacht dat hij mee zou gaan eten en wij het moesten betalen dit ook tegen Lee verteld (haar droom viel een beetje in deugen want ze vond hem zo aardig). Maar hij haalde voor ons eten en at zelf niet, dus dacht na misschien toch gewoon aardig. Nadat hij onze namen in het chinees had opgeschreven en nog wat verteld had vroeg hij om 16 dollar voor het eten. Het was een chinees restaurant dus alles in het chinees, maar de prijzen waren wel te lezen. Toen ik naar de borden stond te kijken vroeg ie al of ik naar de wc moest. Had Lee de prijzen verteld en ja nu die droom over aardige mannetjes toch stuk. Lee ging gelijk naar de kassa en vroeg aan het vrouwtje de prijzen ondertussen stond het mannetje al buiten kom kom ik heb al betaald. Lee vroeg nog eens de prijzen, maar net als in de Filippijnen helpen ze elkaar en wist ze niet meer wat we allemaal hadden en wat het kost. Aardig pissig hebben we hem toch wat geld gegeven maar veel minder, zei die ook nog tegen mee sorry dat ik je opgelicht heb (in het engels). Maarjah weer een les rijker, vertrouw geen Aziaten! Beetje kort door de bocht maar vind ik wel leuk. Daarna nog naar de werf geweest en in de avond terug naar het huis met de veerpond en opgehaald door Dennis. Met zijn vieren gegeten en een wijntje gedaan (ja ik ook aan de wijn) en de volgende ochtend weer naar San Francisco, daar was Becky vriendin van leonie ook heen gekomen en zijn we met ze drieën wat gaan eten in Chinatown….wat hadden we….. Jellyfish of te wel kwal! Het was nog best te eten maar een aparte structuur dat zeker. Daarna naar Lombard street geweest, dat is een klein slingerend straatje op een stijlen berg in SF. Dit is apart want alles is in blokken in gericht dus alleen maar rechte wegen, behalve deze, wij dachten omdat de berg te stijl was. Daarna naar Golden gate park geweest, is een soort groot Vondelpark. Om vervolgens naar de oude Hippie buurt te gaan, ze proberen het nog in stand te houden maar werkt niet echt, zitten alleen nog meer dakloze dan op andere plekken. In de avond weer met zijn vieren gegeten tassen ingepakt en de volgende ochtend vliegen. Heeft het luxe paardje Lee een vlucht van SF-London-Schiphol, ben ik gek op over stappen dus ging ik SF-Chicago-Warsau-Schiphol. Dit laatste stukje upload ik dan ook op vanuit Polen, waar ik op mijn laatste vlucht wacht.
Al met al heel veel leuke dingen gedaan en echt een super tijd gehad. Wel had ik LA wat mooier verwacht (zijn eigenlijk alleen maar snelwegen), maar had ik niet verwacht dat ik Las Vegas zo leuk zou vinden (misschien ook door die 100 dollar die we gewonnen hadden) en had ik niet verwacht dat we nog zo veel wildlife zouden zien. Verder hebben we een top kerst gehad en eindelijk een Nieuwjaarsdijk gedaan!
Op naar het volgende avontuur! (volgende week Egypte maar daar ga ik niks over schrijven die kan ik zo wel invullen) Dus dat word Australië (ook met Lee) in April!

• 07 Januari 2012 - 14:18

Marion:

Vind het weer super om te lezen!
    Wordt wennen als je vanavond weer thuis komt, maar ik ben in ieder geval heel blij dat het weer zo ver is!!